Filmer, tv-serier och böcker med queerhistoriskt tema
Foto: Linnaea Mallette.
Vad kan vara bättre än att sätta sig i soffan och titta på ett lesbiskt kostymdrama? Eller varför inte lära sig mer om den svenska queerhistorien med en välgjord dokumentär? Spektrum tipsar om några filmer, tv-serier och böcker med queerhistoriskt tema som helt klart är värda att kolla in!
Filmer
Tove
Av Zaida Bergroth.
En relativt ny film som handlar om Tove Jansson, skaparen av Mumintrollen. Berättelsen utspelar sig i Helsingfors 1945. När kriget är slut börjar den lilla sagovärlden om Mumintrollen hon har skapat att växa och hon får stor uppskattning från resten av världen. I filmen får man även följa Toves kärleksrelationer med den åländske politikern Atos Wirtanen och teaterregissören Vivica Bandler.

En armé av älskande
Av Ingrid Ryberg.
En dokumentär om homorörelsen i Sverige innan aids. Genom intervjuer berättar filmen om en avgörande tid då HBTQ+-personer började berätta öppet om sin sexualitet och dessutom ockuperade Socialstyrelsen för att få bort sjukdomsstämpeln. Under samma tid representeras bögar och lesbiska i de tre banbrytande filmerna: ”Bögjävlar”, ”Eva och Maria” och ”Kvinnan i ditt liv”.
Tv-serier
It’s a sin
Av Russell T Davies.
En miniserie i fem delar får man följa ett kompisgäng under 80-talets aids-kris i London, där homosexuella män blir sjuka och dör utan att någon vet riktigt varför eller hur det sprids. Serien lyckas väldigt bra med att vara både glädjefylld och hjärtskärande på samma gång.

Gentleman Jack
Av Sally Wainwright.
En serie baserad på verkligheten om den brittiska landägarinnan, industrialisten och resenären Anne Lister. Serien utspelar sig år 1832 i Yorkshire och handlar bland annat om Annes affärsplaner, rivaler och relationer till familjen. Främst handlar det dock om hennes önskan att göra Ann Walker, som hon har ett förhållande med, till sin fru.
Böcker
Vajlett och Rut
Av Karin Alfredsson.
Vajlett flyttar till Granträskåsen i Västerbottens inland i mitten på 1900-talet för att jobba som lärarinna. Hennes metoder är annorlunda än vad invånarna i byn är vana vid, till exempel tror hon inte på aga och hon är inte så noga med att följa bibelorden. Den finns även en ny postfröken i byn. Hon har kort hår och det skvallras mycket om henne. Känslorna mellan de två kvinnorna växer och de inleder en hemlig relation. Deras förhållande fortsätter sedan i uppföljaren ”Roger och Rebecka”.

Ett jävla solsken
Av Fatima Bremmers.
En biografi om den norm- och banbrytande journalisten Ester Blenda Nordström. Hon var Sveriges första undersökande reporter och i boken får man följa med henne när hon wallraffar som piga på en bondgård, lever ett halvår med samer i Lappland, reser som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika och mycket, mycket mer. Läsaren får man även en inblick i hennes mångåriga till och från-förhållande med Carin Frisell. Utåt sett var de väninnor, men tack vare brev och bilder förstår man att det snarare var en kärleksrelation.
“Såna” på Amerikabåtarna
Av Arne Nilsson.
Genom intervjuer med män som arbetade på Svenska Amerika Linien (SAL) under mitten på 1900-talet får man en bild av miljön på båtarna. Under en tid som var extremt homofobisk var Amerikabåtarna en frizon för män som föredrog andra män. Det var det manliga homolivet som gjorde strålglansen ombord på båtarna möjlig. Homosexuella män anställdes ofta för underhålla damerna under resan, och deras män behövde inte oroa sig för några otrohetsaffärer.