Få pejl på arkiven

Bilden föreställer ett arkiv i Uppsala. Fotograf och årtal okänd. Originalet finns på Upplandsmuseet. Illustration: Moa Haltorp.


Våra arkiv sitter på en guldgruva av värdefull information om tiden som gått och de människor som levde och verkade i den. Men det är inte alltid lätt att veta vart man ska börja sin efterforskning. Spektrum har sammanställt en övergripande guide med tips om hur man kan navigera i arkiven.

Sveriges historiska arkivinstitutioner är omfattande och rymmer dokument från såväl välkända profiler som privatpersoner. Där finns även bland annat information om forna brott och straff, militära verksamheter, hur stadsbilden förändrats över tid samt uppgifter om yrken som inte längre finns kvar idag. En del saker går att ta del av digitalt hemifrån. Mycket material är fritt att använda, men om du har för avsikt att använda det du hittat i andra syften än för privat bruk är det viktigt att se till upphovsrätten. Låt oss börja med några exempel på digitala söktjänster.

ARKIVNYCKLAR
Detta är söktjänst från Riksarkivet. Här finns digitaliserade exempel på vad som finns på landsarkiven runtom i landet samt på Arkivcentrum i Dalarna.

STOCKHOLMSKÄLLAN
Denna tjänst drivs av Stockholm stad genom ett samarbete mellan Stockholms stadsarkiv, utbildningsförvaltningen och kulturförvaltningen. Här finns mycket digitaliserade arkivhandlingar som brev, domstolsprotokoll och tidningsurklipp – allt med koppling till Stockholm. Här finns också kartor, ljud och rörlig bild, litteraturtips och fotografier.

Syntolkning: Bild på rättegångshandlingarna från fallet Frans och Lars, två av de första männen som dömdes för homosexuella handlingar i Sverige utifrån en ny lag.
På Stockholmskällan kan man bland annat läsa de digitaliserade rättegångshandlingarna om Frans Pettersson och Lars Johansson, som 1897 dömdes till tre månaders straffarbete för ”otukt, som mot naturen är” efter att ha blivit ertappade av två soldater när de hade sex med varandra. Originalhandlingarna finns på Stockholms stadsarkiv.

KRINGLA
Detta är en samsöktjänst från Riksantikvarieämbetet som samlar information från ett stort antal svenska arkiv, museer och kulturarvsinstitutioner. Här finns uppgifter om allt från byggnader till föremål och fornlämningar. Här finns även många historiska fotografier.

DIGITALTMUSEUM
Detta är en söktjänst med samlingar från olika museer i landet. Även här finns bland annat många fotografier och uppgifter om föremål.

FOLK I RÖRELSE
Denna sida innehåller uppgifter från flera olika föreningsarkiv och fokuserar på folkrörelser och demokrati i Sverige under 1800- och 1900-talet. Tjänsten producerades av Arkiv Gävleborg på uppdrag av Skånes arkivförbund.

SVENSKT KVINNOBIOGRAFISKT LEXIKON (SKBL)
Detta är ett digitalt uppslagsverk som rymmer 2000 levnadsskildringar över svenska kvinnor och utländska kvinnor som varit verksamma i Sverige. Här finns bland annat information om vilka yrken dessa kvinnor hade och vilka organisationer de var medlemmar och aktiva i. SKBL har producerats vid Göteborgs universitet.

GENDER AND WORK
Denna databas är ett forsknings- och digitaliseringsprojekt skapad av den Historiska institutionen vid Uppsala universitet. Här finns uppgifter om arbeten i Sverige i äldre tid.

TIDIGMODERNA KONKURSER
Denna databas är ett samarbete mellan Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet och Stockholms stadsarkiv. Tjänsten innehåller information om konkurser i Stockholm mellan 1687 och 1849.

LANTMÄTERIETS HISTORISKA KARTOR
Lantmäteriet är en myndighet som tillhör Finansdepartementet. Här finns uppgifter om landets fastigheter, kartor samt geografisk information. På deras hemsida har de digitaliserat historiska kartor som sträcker sig ända tillbaka till år 1628.

Hur går man tillväga?

En bra början för att få en överblick på vad för fysiska handlingar som finns i arkiven runtom i landet kan vara att söka i Riksarkivets Nationella ArkivDatabas (NAD). Söktjänsten NAD har bland annat information om samlingar hos Riksarkivet, kommun- och regionarkiv och näringslivsarkiv. Nedan finns ett exempel på hur det kan se ut när man söker bland arkiven i NAD.

På bilden söks det på kändiskäkaren Anton Nyström, som ett av magasinets reportage handlar om.

Efter en sökning kommer olika resultat upp på arkiv. Där kan man klicka sig vidare för att få ytterligare information om samlingarna.

På bilden syns de resultat som kommer upp i NAD efter sökning på kändisläkaren Anton Nyström.

Härifrån går det även att beställa specifika delar ur samlingar för att ta del av på plats på det arkiv som förfogar över handlingarna.



Fysiska arkiv

Ett annat alternativ, utöver att söka på specifika sökord och samlingar digitalt, är att bege sig till en arkivinstitution och söka direkt på plats. Men det är inte alltid lätt att veta vart man ska vända sig för att få den informationen som just du är intresserad av. Det finns arkiv som riktar in sig på just den kommun eller region som du befinner dig i, men det finns också arkiv som omfattar specifika ämnesområden. Nedan listar vi ett antal sådana.

KRIGSARKIVET
Detta är en arkivmyndighet inom Riksarkivet för myndigheter under försvarsdepartementet. Här förvaras de flesta historiska militära handlingarna. På arkivet finns också många kartor. Krigsarkivet är belägen i Arninge som ligger i Täby, Stockholms län.

KUNGLIGA BIBLIOTEKET (KB)
Kungliga biblioteket i Stockholm samlar in allt som tryckts i Sverige sedan 1661. Sedan slutet av 1900-talet samlar de också in ljud, rörliga bilder, datorspel och elektroniskt publicerat material. De har även ett digitalt tidningsarkiv där man kan söka på äldre tidningar från 1600-talet och framåt. Tidningar som är äldre än 115 år går att ta del av hemifrån, men de yngre kräver att du är på plats på Kungliga biblioteket eller något av landets universitets- och högskolebibliotek som har den åtkomsten.
Tidningar äldre än 115 år saknar upphovsrätt och får därför användas fritt. Yngre material omfattas däremot av upphovsrätt och får enbart återges i en eller några få kopior för eget bruk. Vill man använda materialet på annat sätt måste man ha tillstånd från upphovsrättshavaren.

På bilden syns Kungliga bibliotekets lokaler, belägen i Stockholm. Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek. Foto: Eva Schönholzer.

QUEERRÖRELSENS ARKIV OCH BIBLIOTEK (QRAB)
Detta är en ideell förening som samlar in information med koppling till queera personer och rörelser. Deras samlingar förvaras på Riksarkivet i Göteborg.

CENTRUM FÖR NÄRINGSLIVSHISTORIA
Detta är en ideell förening med företag som medlemmar som arbetar för att bevara information om svenska företag. I deras samlingar finns bland annat många fotografier, styrelseprotokoll, projektplaner och personaltidningar. Arkivet är belägen i Bromma, Stockholms kommun.

ARBETARRÖRELSENS ARKIV OCH BIBLIOTEK (ARBARK)
Detta är en fristående stiftelse med den svenska staten, LO och socialdemokraterna som huvudmän. De arbetar för att bevara information om den svenska arbetarrörelsens historia. Det finns även ett hundratal utländska arkiv. I samlingarna finns bland annat många fotografier, affischer, fanor och filmer. Arkivet finns i Huddinge, Stockholms län.