
Att söka efter queera kvinnor
Ett uppslag i Anne Listers dagbok. Kan du tyda vad som är kod eller vanlig skrift?
Källa: West Yorkshire Archive. Objektskod: (SH:7/ML/E/9).
Illustration av Moa Haltorp.
Att vara lesbisk eller queer är ingen ny företeelse. Trots det har kvinnor som älskar kvinnor sällan lyfts i vår historieskrivning. Men det finns de som vill förändra den bilden. Som tar sig tiden att gå igenom koffertar med gamla fotografier och hyllmeter med dagböcker. Och då bubblar plötsligt nya historier upp till ytan. Historierna om de queera kvinnorna som gått före oss.
Anne Lister, född 1791 i Storbritannien, och Ester Blenda Nordström, född 1891 i Stockholm, är två exempel på kända kvinnor vars kärleksförhållanden med andra kvinnor har lyfts fram i ljuset först på senare år. I det här reportaget får vi följa några av de som har gjort jobbet för att tillgängliggöra deras berättelser.
Anna Hylander som genom hundratals osorterade bilder byggde en dokumentärfilm om Ester Blenda Nordströms liv. Ylva Nilson, som är en del av Anne Lister’s code breakers och som på frivillig basis hjälper ett arkiv att transkribera och översätta dagböckerna Anne Lister skrev under sin livstid. Arkivarien Anna-Malin Blomqvist, som utifrån sin masteruppsats om lesbisk representation i arkiven sätter glömd historieskrivning i kontext. Hör dessa tre och följ med på en resa om att leva som queer från 1700-talet fram till idag.
Lyssna på reportaget här:
Porträtt av Anne Lister. Målat av Joshua Horner ca 1830. Anne var känd för sin svarta klädsel. Att klä sig i svart var ett aktivt val som hon också skrev om i sin dagbok. Här på Shibden Hall bodde Anne Lister. Hon ärvde det av sina släktingar efter att hennes båda bröder hade dött unga. Att vara landägare gav Anne större frihet än de flesta andra kvinnor som levde under samma tid. Foto: Tim Green Ester Blenda Nordström (t.v.) med Carin Wærn Frisell (t.h.). Källa: Privat ägo.
Josefin Linderås